Een goed onderhouden ketel behoudt zijn rendement, verbruikt minder energie en heeft een langere levensduur. Redenen genoeg om er aandacht aan te besteden! Bovendien heeft u ook wettelijke verplichtingen, die verschillen van gewest tot gewest.

Vlaanderen

In Vlaanderen bent u verplicht om uw ketel te laten onderhouden. Dit geldt voor alle centrale stooktoestellen die gebruikt worden voor verwarming en/of de aanmaak van sanitair warm water, zowel op gas, stookolie, als vaste brandstof:

BRANDSTOF VERMOGEN VAN UW KETEL* VERPLICHT ONDERHOUD
Aardgas, propaan, butaan ≥ 20 kW Tweejaarlijks
Hout, pellets, steenkool Alle Jaarlijks
Stookolie ≥ 20 kW Jaarlijks

Een geslaagd onderhoud

Het onderhoud moet bij wet gebeuren door een erkend vakman. De Multigastechnici zijn CERGA gecertifieerd. Ze zijn op de hoogte van de meest recente reglementeringen en vereisten inzake de werking van een ketel.

De beste periode: tussen maart en september!

In de lente- en zomermaanden is het gewoonlijk voor ons iets rustiger. Profiteer van deze periode om uw ketel in topvorm te krijgen, dan komt u in de winter niet voor verrassingen te staan.

Dit moet er gebeuren:

  • een rookgasanalyse
  • het ontstoffen van het toestel
  • het verwijderen van lucht uit de leidingen
  • het reinigen van de brander en van de platenwisselaar
  • het controleren van de gasaansluitingen en de waterdruk
  • bij toestellen met een aansluiting op een schoorsteen: het controleren van de trekkracht van de schoorsteen, om zo te controleren of het toestel nog naar behoren werkt.

Vraag om uw attest! Na het onderhoud krijgt u van uw installateur een reinigings- en een verbrandingsattest. Hou dit zorgvuldig bij, dit hebt u nodig voor uw verzekering.

Opgelet! Bent u huurder? Dan moet u zelf zorgen voor de periodieke onderhoudsbeurt. Bezorg een duplicaat van de attesten aan de eigenaar.

Vragen over gastoepassingen?

U kan bij Multigas terecht voor professioneel advies over alle gastoepassingen. Van installatie en onderhoud tot een ruime stock CE-gekeurde onderdelen.