Het KMI voorspelt de eerste hittegolf van deze zomer 2023, het is warm, héél warm! We zoeken met z’n allen zoveel mogelijk verkoeling en nemen maatregelen om er voor te zorgen dat we zelf en onze spullen niet oververhit raken. Maar hoe zit dat met die propaan gastank in de tuin? Is die wel bestand tegen dit weer? Wat gebeurt er bij extreme hitte en hoe moet je dan handelen?
Overdruk in de bovengrondse gastank
Iedere gastank wordt maximum tot ca. 85% gevuld met propaan in vloeibare vorm. Nooit helemaal vol dus. Dit is enerzijds omdat propaan ruimte nodig heeft om te verdampen en gas te vormen. Anderzijds voorkomt dit dat de druk in de tank te hoog oploopt. Hoe hoger de temperatuur hoe hoger de druk in de tank namelijk. Ondanks deze voorzorgsmaatregel is er bij extreem warm weer nog steeds een kans op overdruk. Is dat gevaarlijk? In principe niet. De gastank zelf is goed bestand tegen een toenemende druk. En op het moment dat daadwerkelijk sprake is van overdruk, treedt de beveiliging in werking.
Veiligheidsventiel verlaagt overdruk
Veiligheid staat voorop en daarom is iedere gastank uitgerust met een veiligheidsventiel. Mocht er sprake zijn van overdruk dan zorgt dit veiligheidsventiel ervoor dat automatisch en op een veilige manier druk ontsnapt waardoor de druk weer lager wordt. Het veiligheidsventiel is een mechanische veerbeveiliging. Bij een bepaalde druk gaat het ventiel open, blaast af en gaat vanzelf weer dicht wanneer de druk weer een normale waarde heeft. Het veiligheidsventiel is gemonteerd bovenop de tank en wordt tegen vuil en vocht beschermd met een beschermkapje. Op het moment dat het veiligheidsventiel in werking treedt, hoor je de druk sissend ontsnappen, ruik je een gaslucht en vliegt het beschermkapje weg. Dit is volstrekt normaal en niet alarmerend.
Voorkomen is beter…
Overdruk voorkomen is bij extreme hitte misschien niet altijd mogelijk, maar hierbij toch een paar tips:
- Zorg voor schaduw wanneer de tank in de volle zon staat. Dit kan bijvoorbeeld met een parasol of het spannen van een tentzeil. Zorg er wel altijd voor dat het veiligheidsventiel vrij kan functioneren.
- Koel de tank met water uit een tuinslang of leg natte doeken over de tank, zolang de tank warm blijft de doek nathouden. Wel opletten dat de doeken de veerveiligheid of andere appendages niet afdekken.
- Zorg dat de tank schoon is. Vuil en aanslag hinderen het reflecterende vermogen van de witte, grijze of groene lak van de tank. Schoonmaken kan met lauw water waar een klein beetje afwasmiddel aan toegevoegd is. Vuil kan ook van de tank geborsteld worden. Doe dit wel voorzichtig om beschadigen van de lak te voorkomen. Gebruik nooit een hogedrukreiniger!
- Respecteer de veiligheidsafstanden en ventilatievoorschriften van de tank.
Tot slot: heeft het veiligheidsventiel druk afgeblazen, maar het sluit niet meer goed af zodat er een lek blijft? Maak dan een afspraak want dan dient het veiligheidsventiel vervangen te worden door onze diensten.
Geniet van het mooie zomerweer!
Het Multigas team